dolores filminin travma açısından yorumu

dolores filmi adli olayla başlayan ve ensest, alkol bağımlılığı gibi bir çok durumu içeren stephen king romanından uyarlanan bir eserdir. Eseri travmalar ve adli bilimler açısından inceleyecek olursam gözlemleyeceğim bir kaç konu travma açısından incelenebilir. her ne kadar travmaya verilecek uygun yanıt imkansız olsada travmanın kişide bıraktığı etki etki bırakılan kişiye bağlıdır. burada travmalardan gerçekle baş etmekten vazgeçmeyip sabırla travmayla baş eden dolores karakteri var olurken, ki aile içi şiddete, sözlü istismara uğramaktadır. zorlu şartlarda çalışmaktadır.(vs.)
diğer taraftan kızı travmaya uğradıktan sonraki taciz olaylarını hatırlamamaktadır hatta bu film içerisinde kilit bir rol oynamaktadır.
bu tür bir unutma olayı belki de dissosiyasyon ile açıklanabilir. Zira dissosiyasyonla unutma ilişkilidir. Aynı zamanda babanın diğer taraftan sevgi dolu tarafı da kişinin zihninde tacizi yok sayacak derecede bir bilişsel çelişkiyi önlemeye yönelik olabilir. Çünkü bir insan aynı zamanda küçük yaşlarda insan için hem iyi hem kötü olamaz. yaş dönemi açısından da düşünüldüğünde kişinin bu derecede komplike duygusal veriler işlemesi zor olabilir . Diğer taraftan çocukluk çağı travması ve dissosiyasyon birbiriyle ilişkili iki kavram ve yine çocuk yaşta kişinin travmaya uğramış olması dissosiyasyon olma olasılığını bizlere düşündürür.

Yorum yapmak içinOturum Açın yada Kayıt Olun .